Infopakket Comedy Slam 2018

Doe mee!
Welkom bij de negende editie van de Comedy Slam, het stand up comedy-concours georganiseerd door Playground Comedy. Deze Comedy Slam bestaat uit diverse voorronde-avonden, twee halve finales en een Grande Finale. De vijf uiteindelijke finalisten strijden op 29 december 2018 in de landelijke Grande Finale om jurywinnaar te worden van De Comedy Slam 2018. De finale vind plaats in Cool in Heerhugowaard.

Waarom meedoen?
Natuurlijk voor de eer van het winnen en een leuke vermelding op je comedy-CV. Daarnaast is ervaring nooit weg en misschien wil je weten ‘waar je momenteel staat’? Dan is dit een goede manier om erachter te komen. Maar het allerbelangrijkste: de uiteindelijke jurywinnaar van de Comedy Slam 2018 krijgt van Playground Comedy een paar gastoptredens in professionele shows aangeboden. Zo kan hij of zij zich verder ontwikkelen door met geroutineerde professionals het land in te gaan en in diverse locaties in het land te spelen.

De agenda van de Comedy Slam 2018 op een rijtje:

VOORRONDES
Vrijdag 21 september 2018, Café de Swartesteeh, Leusden
Zondag 23 september 2018, Lokaal Dutch Beer Bar, Haarlem
Zondag 30 september 2018, Huis Verloren, Hoorn
Zondag 7 oktober 2018, Lokaal Dutch Beer Bar, Haarlem
Woensdag 10 oktober Café Kraaij & Balder, Eindhoven

HALVE FINALES
Vrijdag 9 november 2018, Pleyn 68, Hazerswoude-Rijndijk
Dinsdag 13 november 2018, Café Murphy’s Law, Hillegom

GRANDE FINALE:
Zaterdag 29 december 2018, Cool, Heerhugowaard 

Reglementen

Inschrijving
Je inschrijving is definitief zodra je een e-mail hebt verstuurd naar playgroundcomedy@gmail.com met minimaal de volgende gegevens: Voornaam, achternaam, evt artiestennaam, mobiel nummer en eventueel data of locaties die je voorkeur genieten. Tot slot ook nog graag in maximaal drie zinnen een bio van jezelf in de derde persoon en heldere digitale foto meesturen.

Zodra je per mail jezelf hebt ingeschreven dan is deze inschrijving bindend. We gaan ervan uit dat je je niet afmeldt voor je speelmomenten. Ook verbind je je hiermee aan het spelen van de finale indien je die haalt. Je krijgt bij aanmelding per mail zo spoedig mogelijk bericht voor welke voorronde-datum je bent ingedeeld, maar in ieder geval binnen twee weken.

Indeling Voorrondes
Na je aanmelding ontvang je een mail met de datum en de locatie waarvoor je bent ingedeeld. Ongeveer 6 dagen voor de datum van jouw Voorronde ontvang je nogmaals een uitgebreidere mail met De Details. Daarin staan de (voorlopige) namen van de andere deelnemers, de line-up, het exacte adres van de locatie en eventuele bijzonderheden. Dus bewaar die mails graag goed en noteer het in je agenda. Na de laatste mail met De Details worden geen extra reminders verstuurd.

In je aanmeldingsmail kun je aangeven welke locatie en/of data je voorkeur genieten voor de Voorronde. Er wordt geprobeerd hier rekening mee te houden, maar er zijn geen garanties. Indien de hoeveelheid aanmeldingen overweldigend is, kan nog een extra Voorronde worden ingepland.

Selectieprocedure
Het selecteren van de halve finalisten gebeurt door de organisatie van de Comedy Slam en dat is meestal Cristian Pielich. Indien Cristian Pielich door overmacht afwezig is op een voorronde-avond dan zal een vervanger worden afgevaardigd. De MC’s die de voorronde-avonden presenteren, of andere aanwezige profs kunnen een adviserende functie naar de organisatie/ Cristian Pielich hebben. Uit de diverse voorrondes zullen maximaal 10 halve-finalisten worden uitgenodigd voor de halve finales. Vijf kandidaten per halve finale. Tijdens de voorrondes wordt ook een publieksstemming gehouden waarbij het publiek een adviserende rol heeft. Meer publieksstemmen betekent dus ook meer kans op een plek in de halve finale.

De gang van zaken op de voorrondes
Op de voorrondes worden maximaal tien deelnemers ingedeeld. De volgorde wordt vooraf vastgesteld of door middel van loting. De speeltijd is in principe 7 minuten en maximaal 10 minuten. Dit is afhankelijk van het aantal kandidaten per avond. Bereid je dus voor op beide scenario’s.

Op een Voorronde avond moeten zoveel mogelijk comedians aan bod komen. We streven idealiter naar 8 deelnemers, met 7 minuten speeltijd, maximaal. Dus 7 minuten zonder uitloop! Een minuut voor het einde van je speeltijd krijg je volgens een afgesproken licht of gebaar het teken om jouw set naar een einde toe te werken. Indien je de maximale speeltijd overschrijdt kan je verzocht worden om direct af te ronden of kan er muziek worden ingestart.

Aan het eind van de avond zal de organisatie bekend maken welke comedian(s) genomineerd worden voor een halve-finaleplek. Dit is dus geen uitverkiezing maar een nominatie. Dit betekent dat die betreffende comedian op een shortlist staat en in aanmerking komt voor de halve finale. Pas na de laatst voorronde zal bekend worden wie van de genomineerden de halve finale hebben gehaald. Pas dan zijn immers alle kandidaten in actie geweest.

De Grande Finale
Op deze finale-avond zal het publiek een publiekswinnaar kiezen en een driekoppige jury een jurywinnaar kiezen. Voor beide prijzen wordt een bokaal uitgereikt. Daarnaast zullen diverse media benaderd worden voor bekendmaking van de uitslag. Het is mogelijk dat er geschreven juryrapporten worden gemaakt die ook online worden geplaatst. De jury is een gevarieerd gezelschap bestaande uit vakmensen. Met name boekers, programmeurs, comedians of vertegenwoordigers van media.

Criteria voor je performance
In je show mag je alle talen spreken die je wilt. Gezien de speellocaties maak je met Engels en Nederlands wel de meeste kans om begrepen te worden en dat is dus aanbevolen. Verder is het de bedoeling dat je zelf geschreven materiaal presenteert. Dit is een pure stand up comedy contest voor solisten. Gebruik van afgespeelde muziek of instrumenten tijdens je act zijn niet toegestaan. De organisatie verzorgt mogelijk inlooptunes voor tijdens je opkomst. Wel kun je er voor kiezen om op te komen zonder inlooptune.

Criteria van de juryprijzen
Bij de finales waaraan een jury te pas komt zal de jury gevraagd worden om vooral op de volgende criteria te beoordelen:

– Presentatie (timing, non-verbale techniek en stemgebruik)
– Originaliteit
– Kwaliteit van het materiaal

Veel gestelde vragen en antwoorden

Kan ik ook meedoen buiten mededinging?
Dat kan wanneer er onvoldoende deelnemers of afzeggers zijn en als je al enigszins je sporen hebt bewezen in de wilde wereld van de Comedy. Met andere woorden: verzend een zelfde aanmeldingsmail en vermeld daarin duidelijk dat je alleen mee wilt spelen buiten mededinging.

Hoe laat beginnen de avonden?
De aanvang van de avonden verschillen per locatie. Mocht dit belangrijk voor je zijn in verband met reistijd of werk, informeer hier dan naar wanneer je jouw aanmeldingsmail verstuurt. Je wordt geacht om minimaal drie kwartier voor aanvang aanwezig te zijn. Je ontvangt ongeveer een week voor de voorronde-avond een gedetailleerdere mail met info over aankomsttijd, de andere deelnemers en andere bijzonderheden.

Kan ik op meerdere voorronde-avonden mee doen?
Indien er op de laatste voorronde-avonden nog plekken vrij zijn worden comedians die indruk maakten tijdens eerdere voorrondes (maar niet automatisch kans maken op de halve finale) uitgenodigd om nogmaals op te treden bij een van de laatste voorrondes. Deze comedians ontvangen een uitnodiging van de organisatie.