Infopakket Comedy Slam 2013

Infopakket Comedy Slam 20130

…de weg naar Victorie…

Doe mee!

Welkom bij de Comedy Slam 2013, de vierde editie van het stand up comedy-concours georganiseerd door Playground Comedy. Deze Comedy Slam bestaat uit 8 voorronde-avonden, twee halve finales en de Grande Finale. De jurywinnaars en publiekswinnaars van de halve finales strijden op 10 mei 2013 in de landelijke Grande Finale om jurywinnaar te worden van De Comedy Slam 2013.

Waarom meedoen?

Natuurlijk voor de eer van het winnen en een leuke vermelding op je comedy-CV. Daarnaast is ervaring nooit weg en misschien wil je weten ‘waar je momenteel staat’? Dan is dit een goede manier om erachter te komen. Maar het allerbelangrijkste: de uiteindelijke jurywinnaar van de Comedy Slam krijgt van Playground Comedy een tweejarig contract aangeboden. Playground organiseert jaarlijks meer dan 150 comedyshows door het hele land. In overleg met de jurywinnaar zal een speellijst worden samengesteld met optredens zodat hij of zij zich kan doorontwikkelen tot een professionele stand up comedian.

Voor de helderheid hierbij de opzet schematisch weergegeven:

Comedy Slam 2013 Voorrondes periode dec 2012 tm april 2013 Halve finales

april  2013

Grande Finale

10 mei 2013

Café Lokaal, Heemskerk
(Noord-Holland)
4 voorrondes

(5 a 6 deelnemers per voorronde)

1 Halve Finale

(5 deelnemers)

4 Finalisten
De Trucker,

Pijnacker

(Zuid Holland)

4 voorrondes

(5 a 6 deelnemers per voorronde)

1 Halve Finale

(5 deelnemers)

Reglementen

Inschrijving

Je inschrijving is definitief zodra je een e-mail hebt verstuurd naar met minimaal de volgende gegevens: Voornaam, achternaam, evt artiestennaam, adres, mobiel nummer en eventueel data of locaties die je voorkeur genieten. Tot slot ook nog graag in maximaal drie zinnen een bio van jezelf.

Zodra je per mail jezelf hebt ingeschreven dan is deze inschrijving bindend. We gaan ervan uit dat je je niet afmeldt voor je speelmomenten. Ook verbind je je hiermee aan het spelen van vervolgrondes indien je verder geraakt in de Slam. Je krijgt per mail zo spoedig mogelijk bericht voor welke datum je bent ingedeeld, maar in ieder geval binnen twee weken.

Indeling

De werving van de Comedy Slam 2013 loopt in principe door zolang er ‘spots’ zijn. Comedians die het in de ogen van de organisatie goed hebben gedaan op een voorronde avond maar niet direct in aanmerking komen voor een plek in de halve finale, kunnen uitgenodigd worden om op de andere locatie ook een voorronde te komen spelen.

Na je aanmelding ontvang je een mail met de datum en de locatie waarvoor je bent ingedeeld. Ongeveer een week voor de datum van jouw voorronde ontvang je nogmaals een uitgebreidere mail met de namen van de andere deelnemers, de line up, het exacte adres van de locatie en eventuele bijzonderheden. Dus bewaar die mails graag goed en schrijf het in je agenda. Er worden geen extra reminders verstuurd.

Data voorrondes en tussenfinales

De voorronde-data waarvoor je je kunt aanmelden zijn:

Cafe Lokaal, Heemskerk (NH): Maandag 10 december 2012, maandag 14 januari 2013, maandag 11 februari 2013, maandag 11 maart. De Halve Finale in Heemskerk, met deelnemers ‘die van Pijnacker komen’ is op maandag 8 april 2012.

De Trucker, Pijnacker (ZH): Vrijdag 14 december 2012, vrijdag 18 januari 2013, vrijdag 22 februari 2013, vrijdag 22 maart 2013.

De Halve Finale in Pijnacker met deelnemers ‘die van Heemskerk komen’ is op vrijdag 26 april 2013.

De Grande Finale zal plaats vinden op 10 mei 2013 in Podium Victorie in Alkmaar.

In je aanmeldingsmail kun je aangeven welke locatie en/of data je voorkeur genieten voor de voorronde. Er wordt geprobeerd hier rekening mee te houden maar er zijn geen garanties.

Let op: nogmaals, iemand die zich via deelname op de ene locatie kwalificeert gaat niet automatisch naar de Halve Finale op dezelfde locatie maar naar de andere locatie.

Voorbeeld: stel je wordt geselecteerd n.a.v. een voorrronde in Pijnacker, dan ga je naar de Halve Finale van Heemskerk en andersom. Achterliggende reden is dat elke locatie deels zijn vaste publiek heeft. Hiermee wordt gezorgd dat je niet twee keer voor hetzelfde publiek je grappen hoeft te doen. Daarnaast, de locaties verschillen behoorlijk van elkaar dus als je de Grande Finale haalt betekent dat, dat je in ieder geval al voor twee diverse doelgroepen een goede beurt hebt gemaakt. En dat is nu net waar het bij stand up comedy om gaat; om in verschillende settings en situaties te vlammen.

Het selecteren van de halve finalisten gebeurt door de organisatie van de Comedy Slam en dat is meestal Cristian Pielich. Indien Cristian Pielich door overmacht afwezig is op een voorronde-avond dan zal een vervanger worden afgevaardigd. De MC’s die de voorronde-avonden presenteren hebben een adviserende functie naar de organisatie/ Cristian Pielich.

Mocht je niet zijn geselecteerd voor de halve finales mag je hier gerust telefonisch opheldering over vragen. Er worden geen juryrapporten verstuurd.

Alle data nogmaals schematisch weergegeven.

Comedy Slam
2012
Voorrondes periode 12/2012 t/m 03/2013 Halve Finales

April 2013

Grande Finale
Café Lokaal, Heemskerk
(Noord-Holland)
Ma 10/12/2012

Ma 14/01/2013

Ma 11/02/2013

Ma 11/03/2013

Ma 08/04/2013

10 mei 2013

Podium Victorie

Alkmaar

De Trucker, Pijnacker

(Zuid-Holland)

Vrij 14/12/2012

Vrij 18/01/2013

Vrij 22/02/2013

Vrij 22/03/2013

Vrij 26/04/2013

De gang van zaken op de voorrondes

Op de voorrondes worden maximaal zes deelnemers ingedeeld. De volgorde wordt vastgesteld door middel van loting. De speeltijd is minimaal 7 minuten en maximaal 10 minuten. Dit is afhankelijk van eventuele afvallers. Bereid je dus voor op beide scenario’s.

Een minuut voor het einde van je speeltijd krijg je volgens een afgesproken licht of gebaar het teken om jouw set naar een einde toe te werken. Indien je de maximale speeltijd overschrijdt kan je verzocht worden om direct af te ronden of kan er muziek worden ingestart.

Aan het eind van de avond zal de organisatie bekend maken welke comedian genomineerd is of zijn voor een halve-finale plaats. Dit is een nominatie en dus nog geen definitieve kwalificatie.

Van elke vier voorrondes worden 5 kandidaten uitgenodigd voor de kruislingse finales.

Op dinsdag12 maart 2013 zal aan alle deelnemers van de voorrondes van Heemskerk door worden gemaild wie zich geplaatst hebben voor de halve finale in Pijnacker op 26 april 2013.

Op zaterdag 23 maart 2013 zal aan alle deelnemers van de voorrondes van Pijnacker door worden gemaild wie zich geplaatst hebben voor de halve finale in Heemskerk op maandag 8 april 2013.

Teven zal het op die data op de site www.playgroundcomedy.nl geplaatst worden en alsmede op Facebook.

De Halve Finales

Dit zijn dus de finales waarin 5 gekwalificeerden van de voorrondes deelnemen. Bij deze Halve Finales zal een jury van deskundigen aanwezig zijn. Er zijn per Halve Finale twee prijzen te winnen namelijk de publiekprijs en de juryprijs. Deze prijswinnaars gaan beiden door naar de Grande Finale.  Indien de jurywinnaar en publiekswinnaar dezelfde kandidaat is dan zal de nr 2 van de jury door gaan naar de finale.

De jury van deze Halve Finales bestaat uit een mix van gevestigde comedians/cabaretiers, organisatoren, programmeurs of persmedewerkers.

De Grande Finale

In deze finale spelen de jurywinnaars en publiekswinnaars van de halve finales. Vier comedians in totaal dus. Wederom zal het publiek een publiekswinnaar kiezen en de jury een jurywinnaar kiezen.

Voor beide prijzen wordt een bokaal uitgereikt. Daarnaast zullen diverse media benaderd worden voor bekendmaking van de uitslag.

De jury zal uit andere kenners bestaan dan de juryleden uit de Halve Finale. De jurywinnaar wint het tweejarige contract wat ingaat per 1 juli 2013.

Criteria voor je performance

In je show mag je alle talen spreken die je wilt. Gezien de speellocaties maak je met Engels en Nederlands wel de meeste kans om begrepen te worden en dat is dus aanbevolen. Verder is het de bedoeling dat je zelf geschreven materiaal presenteert. Dit is een pure stand up comedy contest voor solisten. Gebruik van afgespeelde muziek of instrumenten tijdens je act zijn niet toegestaan. De organisatie verzorgt inlooptunes voor tijdens je opkomst. Wel kun je er voor kiezen om op te komen zonder inlooptune.

Criteria van de juryprijzen

Bij de finales waaraan een jury te pas komt zal de jury gevraagd worden om vooral op de volgende criteria te beoordelen:

– Presentatie (timing, non-verbale techniek en stemgebruik)

– Originaliteit

– Kwaliteit van het materiaal

Veelgestelde vragen en antwoorden

Kan ik ook meedoen buiten mededinging?

Dat kan wanneer er onvoldoende deelnemers of afzeggers zijn en als je al enigszins je sporen hebt bewezen in de wilde wereld van de Comedy.

Met andere woorden verzend een zelfde aanmeldingsmail en vermeld daarin duidelijk dat je alleen mee wilt spelen buiten mededinging.

Hoe laat beginnen de avonden?

De aanvang van de avonden verschillen per locatie, zie onder aan deze tekst een beschrijving van de verschillende locaties en de daar bijhorende aanvangstijden en bijzonderheden. Je wordt geacht om minimaal een uur voor aanvang aanwezig te zijn. Je ontvangt minimaal een week voor de voorronde-avond een gedetailleerdere mail met info over aankomsttijd, de andere deelnemers en andere bijzonderheden.

Wie komen er in de jury te zitten bij de Halve Finales?

Dat is nog niet bekend. De werving en selectie van juryleden is nog in volle gang. In de mail die je ongeveer een week voorafgaand aan een Halve Finale is zal dat vermeld staan.

Informatie over de locaties

Cafe Lokaal, Heemskerk
Deze avonden vinden plaats op elke tweede maandagavond van de maand. De starttijd is 20.00 uur en de avond is omstreeks 22.00 a 22.30 afgelopen. Café Lokaal is een activiteitencafe en er is sprake van een redelijk vast en aandachtig en zittend publiek die afgelopen twee jaren inmiddels een hoop comedians voorbij hebben zien komen. Het publiek bestaat uiteenlopende leeftijden tussen de 18 a 50 jaar. Vlakbij Cafe Lokaal rijden er bussen onder andere van en naar de stations van Beverwijk en Haarlem. Hou er rekening mee dat het treinstation van Heemskerk behoorlijk buiten het centrum ligt en dus niet echt op loopafstand is.
OJC De Trucker

De Trucker is een jongerencentrum in Pijnacker waar de voorrondes van de Comedy Slam al met succes in 2010 en 2011 plaats vonden. Er is daar min of meer een vast publiek van pashouders wat vaak wordt aangevuld met supporters van de optredende artiesten. Het vaste publiek is relatief jong, tussen 16 a 25 jaar. De shows beginnen daar om 21.30 en aanwezigheid vanaf 20.30 is gewenst.

Plaats een reactie