Juryverslagen Finale Comedy Slam 2014

Juryverslag Comedy Slam 2014
Vrijdag 11 april, Hazerswoude-Rijndijk

Algemeen
De jury was unaniem over het hoge niveau van deze finale. Elke comedian had een eigen stijl, wist sfeer te maken en kon rekenen op een goede publieksrespons.

Voor de beoordelingscriteria is geprobeerd om een goede balans te vinden tussen publieksreactie, spelvaardigheden, originaliteit van het materiaal en persoonlijkheid van het optreden.

Koen Rijsbrack
Koen bijt het spits af -altijd een risico- en doet dat ontspannen en sterk. Hij improviseert treffend en durft ook lekker aan te rommelen met het publiek. Zijn timing is goed en ook na mindere momenten weet hij zich goed te herpakken. Hij heeft een aantal sterke grappen, maar het is jammer dat erg veel stukken beginnen met het standaardzinnetje ‘Ik was laatst daar-en-daar’ en intern weinig opbouw hebben. Na een tijdje begint dat op te vallen en het beperkt de spanning en energie van het optreden. Koen Rijsbrack is een zeer interessante comedian die hard op weg is naar grotere podia.

Drizay
Drizay opent sterk, zijn grappen slaan enorm aan en hij brengt zijn materiaal met een strakke timing en stemgebruik. Hij speelt fysiek sterk en bouwt zijn stukken op naar een climax. Het materiaal zelf daarentegen, is weinig origineel. Ook is het jammer dat iemand die zo vlot speelt, zo weinig van zijn persoonlijkheid laat zien, want de grappen over kaal zijn, kort zijn of een Marrokkaanse achtergrond hebben, zijn vrij generiek. Er mist een stuk dat alleen door Drizay gespeeld zou kunnen worden. Als hij zijn technische vaardigheden kan loslaten op echt eigen materiaal heeft Drizay comedy-goud in handen.

Said el Hassnaoui
Ook van de set van Said el Hassnaoui heeft de jury erg genoten. Saids grappen zitten goed in elkaar en hij heeft een aanstekelijke vertelwijze. Hij heeft een aparte stijl en durft dingen te vertellen die echt over hem gaan. Dat levert vaak nog wel wat ruis op in het verhaal. Hij bediende zich van een aantal voor de hand liggende stereotypes, maar zocht daarbij ook naar een originele invalshoek. Hij mag daarin nog veel strenger zijn en de makkelijke grappen wegsnijden. Said is een comedian die iets te vertellen heeft en die je onthoudt.

Kevin van de Eynde
Kevin heeft overduidelijk een eigen unieke stijl. Hij durft te investeren in gekke vertelconstructies en hij speelt met de sfeer. Dat risico betaalt zich de ene keer wel uit en de andere keer niet. De balans tussen ‘hit & miss’ moet nog wel positiever worden. Ook ligt het gevaar op de loer dat de ‘ik ben nog niet op mijn gemak’-lijn gespeeld gaat overkomen.
Veel grappen zijn ‘verkeerde been’-grappen waarbij de betekenis van de zin wordt veranderd door na een pauze in de zin nog een paar woorden toe te voegen. Daardoor neemt op den duur de verrassing af. Kevin is nu al een interessante verschijning op het podium; als hij meer grip kan krijgen op de publieksreactie wordt het helemaal spannend.

Klaas Prins
De act van Klaas Prins was zeer verfrissend. Hij onderscheidde zich van de andere kandidaten door zijn theatrale kunde en mimiek maximaal in te zetten. Dit had bij vlagen succes, maar naar de smaak van de jury draafde hij daar te ver in door. Zijn act zou meer in balans zijn als hij zijn lange anekdotes zou afwisselen met puntiger materiaal en nog meer scherpe vondsten.  Met meer ervaring kan hij ook het publiek er weer bij grijpen als hij ze af en toe dreigt kwijt te raken. De jury daagt Klaas uit om zijn sterke observatievermogen verder om te zetten in ‘killer jokes’. 

Neil Robinson
De Canadees Neil Robinson sloot de avond af met een vrijwel foutloze comedyset. Hij straalt plezier en rust uit en zijn herkenbare materiaal sloeg prima aan. De jury begrijpt dat Neil graag Nederland belicht door de ogen van de buitenlander en dit zorgde voor veel hilariteit. De jury vond echter sommige keuzes, zoals het rechtstreeks vertalen van spreekwoorden, onvoldoende origineel. Een stuk over een ander onderwerp had het optreden wel meer memorabel gemaakt. Er is geen twijfel dat Neil het in zich heeft om zijn reikwijdte te verbreden en zijn persoonlijkheid om te zetten in eersteklas comedy.

Edo Berger (Comedian en cabaretier)
Bob Gorissen (Impresariaat PUURee)
Cristian Pielich (Organisator Comedy Slam)

april2014 042

Plaats een reactie